Header afbeelding
Huisarts de Bruin
Voorburggracht 212 1722 GV
Zuid-Scharwoude
Spoed Toets 1

Wratten

Gewone wratten (verruca vulgaris) zijn harde eeltige plekken. Ze komen vaak voor en zijn volledig onschuldig. Wratten worden veroorzaakt door een virus. Bij 80% van de mensen zijn de wratten vanzelf binnen een jaar geheel verdwenen. Bij 20% van de mensen duurt het echter langer, soms vele jaren, voordat alle wratten zijn verdwenen. Met behulp van stikstof en salicylzuurzalf kunnen we proberen de wrat eerder te laten verdwijnen. De behandeling gaat als volgt:

  • Voor de nacht smeert u eerst 10 tot 14 dagen salicylzuurzalf 20% op de wrat, niet op de omgevende huid. De huid rondom kunt u beschermen met pleister, knip een gaatje in de pleister op de plek van de wrat. Smeer de zalf op de wrat en bedek het met een nieuwe pleister, waardoor de zalf goed kan inwerken. Elke dag, voordat u nieuwe zalf op de wrat smeert, moet u de oude zalf verwijderen. De zalf zorgt ervoor dat de wrat zacht wordt en daardoor makkelijker met stikstof is aan te stippen.
  • Wij hebben standaard stikstof op de praktijk. U kunt bellen met de assistente om een afspraak te maken.
  • De assistente stipt de wrat aan met stikstof. Het aanstippen doet geen pijn, Door de stikstof bevriest de wrat, vlak erna voelt het als een brandwondje. Wij stippen per behandeling de wrat 3 maal 10 tellen aan, totdat de wrat wit wordt. Het kan zijn dat er na het aanstippen een blaar ontstaat. Indien er geen blaar komt kunt u na 1 week weer opnieuw beginnen met het smeren van de zalf (zie punt 1). In het geval er wel een blaar ontstaat dan moet u wachten met zalf smeren tot de blaar is genezen.

Meestal is de wrat na 1 behandeling nog niet weg, de behandeling herhalen we 3 à 4 keer. Als er nog geen verbetering is dan maakt de assistente een afspraak bij de huisarts, voor het bespreken van eventuele andere behandelmethoden.